Vår Politik

Nedan följer partiets partiprogram för 2017/18. Ha överseende med att det är mycket text. Vi jobbar för att hitta en bättre lösning för hemsidan. Vill du läsa programmet med lite mer struktur och uppdelat på olika sidor, gå in på vår facebook sida och leta reda på partiprogrammet.

Hoppas du gillar vår politik. Har du frågor är du välkommen att kontakta oss.
MVH Styrelsen 2017/18

 

Partiprogram – Barn och ungdomsrättspartiet 2017/18!
Version 1, Svenska

Barn och unga

Barn och ungdomsrättspartiet vill bevaka och stå upp för barn och ungas rättigheter.
Vi vill att alla barn och unga ska få komma till tals.
Vi anser att barnkonventionen ska bli lag i Sverige, och att den ska knytas till konsekvenser om man bryter mot den.
Vi vill vara ett oppositionsparti som ifrågasätter alla beslut vi anser vara felaktiga, oavsett vilket regeringsparti som fattat beslutet.
Vi vill att alla beslut som fattas ska ha en framtids- och konsekvensanalys med sig.
Vi vill vara det oppositionsparti som ser till att detta blir verkligt.
Vi vill att man på allvar ser till att barn och ungas framtid säkerställs

Utbildning

Barnomsorg och förskola
Barn och ungdomsrättspartiet vill att den som behöver tillsyn för sina barn skall ha rätt till det, lika väl som föräldrar som väljer att stanna hemma de första åren har rätt att välja det. Barnomsorgen som idag allt mer liknar en skola behöver vara en plats där barn har möjlighet att vara barn och utveckla kreativa sidor, samt utvecklas socialt. Barn och ungdomsrättspartiet vill se över möjligheten att ha förskola öppet under helger som finns för de föräldrar som jobbar helg. Detsamma gäller fritids.

Grundskola
Vi tycker att vi ska göra grundskolan mer effektiv. Genom att ha med svenska, engelska, samhällskunskap, historia och matte som grundämnen, så tror vi att vi skulle lätta på pressen och kraven som ställs på ungdomarna i dag. Vi tycker att ungdomarna sedan ska kunna välja fyra ämnen som de vill läsa utöver grundämnena. Exempel på tilläggsämnen kan vara musik, bild, biologi, kemi, teater, hemkunskap, slöjd, idrott och språk (spanska, tyska, arabiska). Vi tror att om vi införde ett sådant system i grundskolan så tror vi att de flesta eleverna skulle känna en mer lättnad och att de flesta skulle tycka att skolan var lite mer rolig. Att elever får en större valmöjlighet tror vi underlättar och förbättrar resultaten. Vi tror även här att vi i grundskolan ska lätta på betygskraven och pressen som ställs i skolan. För om pressen lättas och kraven minskas så tror vi att de flesta eleverna får en ny syn på sin skola och sin vardag. Vi tycker att vi ska möjliggöra det för elever att vara med och påverka sin skola och de beslut som tas när det gäller skolan. Vi tycker att vi ska införa obligatorisk praktik i grundskolan som ska vara minst 10 veckor fördelade på de tre högstadieåren (7-9). I årskurs 7 ska det vara 2 veckor. I årskurs 8 ska det vara 3 veckor. Och i årskurs 9 ska det vara 4 veckor. Detta för att eleverna får testa på olika yrken, innan de måste göra sitt val till gymnasiet. Praktiken ska vara obligatorisk och bedömas genom ett betyg.

Gymnasium
Idag är det svårt att komma in på gymnasiet, och om du inte har godkända betyg i matematik, svenska och engelska så försvårar det för dig att komma in på det programmet du önskar.
Vi tycker att vi ska lätta på kraven för att komma in på gymnasiet, alternativt att man anpassar antagningskraven efter vilket gymnasieprogram man söker till.
Exempelvis är matematik ett viktigt ämne, men vi tycker inte att det ska vara obligatoriskt med godkänt betyg i matematik oavsett vilket gymnasieprogram man söker till.
Därför vill Barn och ungdomsrättspartiet förändra detta, och se över kraven för att komma in på gymnasiet.
Vi anser att gymnasieskolan ska vara obligatorisk med tanke på att man har väldigt svårt att få ett jobb utan en gymnasieutbildning.

Lärare
Vissa skolor i Sverige anställer lärare utan behörighet (lärarutbildning) vilket är oansvarigt. Vi måste se till barnen och ungdomarnas bästa, och att det är deras utbildning.
Därför måste ALLA skolor ha utbildade lärare som har behörighet att sätta betyg.
Detta är ett stort problem.
Barn och ungdomsrättspartiet anser att alla som jobbar som lärare ska ha adekvat utbildning och behörighet att sätta betyg.

Extra stöd
Idag erbjuder inte alla skolor extra stöd till de elever som behöver.
Vi tycker att på alla skolor i Sverige MÅSTE det finnas tillgång till studievägledare, specialpedagoger, kurator, skolsköterska och skolpsykolog.
Alla skolor ska också ha elevassistenter.
Skolorna ska ha mindre klasser och fler lärare, för att alla elever ska kunna utvecklas i sin egen takt.
Alla skolor ska också erbjuda extra stöd i alla ämnen efter skoltid för att eleverna ska kunna hinna ikapp i ämnen som de hamnat efter i eller har svårt för.
Barn och ungdomsrättspartiet står därför upp och tänker kämpa för mer extra stöd i skolan, alla elever har olika förutsättningar för att klara skolarbetet och det behöver därför finnas olika stödinsatser beroende på vad eleverna har för svårigheter.

Föreningar/Klubbar i skolan
Barn och ungdomsrättspartiet önskar en mer aktiv skola. Med detta menar vi att vi bör få ett större föreningsliv (klubbliv) inom skolan. Vi tycker att det ska vara lätt att starta en förening/klubb i skolan, exempelvis en debatt klubb, en miljö klubb eller liknande. Skolan ska vara rolig att gå till, och man ska varje dag känna en trygghet och att man har något man ser fram emot. Vår idé kring föreningar/klubbar är att de ska fungera som en fritidsaktivitet/extra aktivitet efter alla lektioner har tagit slut. Alltså efter skoltid så går eleverna till den extra aktivitet som de är med i och umgås eller tränar inför en tävling eller liknande. Vi har hämtat idén från USA, där de flesta skolorna har ett föreningsliv, och att i princip alla elever stannar kvar i skolan ungefär i två timmar efter skolans slut. De kan handla om att eleverna är med i ett mattelag och åker på tävlingar. Eller att skolans fotbollslag tävlar med andra skolor. Genom förening/klubb livet har skolresultatet för de flesta eleverna förbättrats i USA. Elever får en helt annan syn på skolan, och det blir helt plötsligt roligt och inte bara tråkiga lektioner och läxor. Detta system skapar också en gemenskap mellan eleverna, och i princip alla elever har en tillhörighet och umgås med elever med liknande intressen. Vi tycker att svenska skolan skulle kunna testa detta system, för att se om det förbättrar skolresultaten, och elevernas syn på skolan.

Flexibel start
Vi vill möjliggöra för skolorna att bestämma tid för skolstart, exempelvis kl.10.00 eller 11.00. Vi anser att det är upp till skolan att bestämma tiderna och scheman för barnen/ungdomarna, och vi tycker att staten ska uppmuntra skolan att göra det möjligt för eleverna att börja senare.

Finlandsmodellen
Barn och ungdomsrättspartiet vill att Sverige ska följa efter Finland för att ta tag i problemen i svensk skola. Vi tycker att det är löjligt att Sverige ska utgå ifrån PISA undersökningar, det är helt ointressant och av ingen nytta. Vi vill ha en läxfri skola, vi vill ha kortare skoldagar, vi vill se en skola som har fokus på elevernas mående. Vi tror att med dessa lösningar så kan vi komma åt problemen från grunden. Men det behövs självklart fler krafttag i skolan. Men vi tror att Sverige måste börja underifrån och inte uppifrån.

Frukost
Vi kommer arbeta för att skolan ska få mer resurser så att skolan kan erbjuda sina elever gratis frukost.

Skolmat
Vi ska satsa på en god och näringsrik skolmat, och vi vill dessutom införa att alla skolor ska erbjuda skollunch åt alla sina elever. Dessutom vill vi få igenom att all skolmat tillagas på skolan.

Statlig nivå
Vi tycker att vi ska lägga över ansvaret för skolan på staten igen. Detta för att vi tycker att alla elever har rätt till en likartad utbildning och exakt samma möjligheter. Men med dagens system, att skolan ligger på kommunerna, så har olika elever i olika kommuner olika kvalitet på sin utbildning och sina möjligheter, detta är fruktansvärt. Därför kräver Barn och ungdomsrättspartiet att skolan blir statlig igen.

Kultur & Fritid
Barn och ungdomsrättspartiet vill se ett samhälle fyllt av kultur och fritidsaktiviteter.
Vi vill införa ett krav på att det ska finnas en trygg plats dit ungdomar kan gå efter skoltid eller på helger, dessa kallas fritidsgårdar.
Vi vill att alla kommuner är skyldiga att ha ett brett utbud av fritidsgårdar som anordnar olika aktiviteter, det ska finnas aktiviteter som passar alla åldrar.
Alla mindre orter med en skola på ska ha en fritidsgård för de barn/unga som går på skolan. Fritidsgårdarna ska få tillgång till resurser så att de kan ha en fullt fungerande verksamhet för sina ungdomar.
Detta för att vi tror att en trygg fritidsgård som man kan gå till och bara vara på kan underlätta för barn/unga som inte har det så lätt och mår dåligt, att ungdomar har en aktiv fritid tror vi kan förhindra brottslighet bland våra unga.
Vi vill se ett brett utbud av aktiviteter för barn och unga, även utanför fritidsgårdarna, i Sveriges alla kommuner.
Vi vill också se ett aktivt arbete från kommunens sida att utföra samarbeten med olika frivilligorganisationer och enskilda medborgare som kan tänkas hjälpa till att ordna fritidsaktiviteter för våra barn och ungdomar.
Även mindre orter och kommuner ska kunna erbjuda fritidsaktiviteter utav den kvaliteten som de större städerna och kommunerna kan.
Vårt parti vill öka möjligheten för unga att vara med och bestämma vilka fritidsaktiviteter som de ska ha i sin kommun, därför kräver vi att alla kommuner har ett fungerande ungdomsråd i sin kommun.
Detta för att unga ska kunna vara med och planera evenemang och andra aktiviteter som ska ske inom kommunen.
Barn och ungdomsrättspartiet vill bidra till ett ökat intresse hos unga att vara med i körer, fotbollslag eller andra sporter.
Vi vill satsa på att en gång varje år ska det arrangeras en körtävling som är nationell.
Vilket ska gå ut på att inom varje region tävlar olika körer från olika skolor, och sedan går vinnaren vidare till en nationell tävling, där det kommer körer från varje region i Sverige.
Vi vill satsa på detsamma inom olika sporter såsom fotboll, ishockey, simning och basket, handboll, innebandy osv.
Vi vill även satsa på en scoutkår som inte är kretsad till någon religion, utan det ska vara öppet för alla.
Det ska vara ett sätt för ungdomar och barn att åka på läger och lära sig om camping och friluftsliv.
Barn och ungdomsrättspartiet vill ha en gratis kulturskola i alla kommuner.
Alla barn och ungdomar ska ha rätt till en fritidsaktivitet oberoende av sin familjs ekonomi.

 

Välfärd och omsorg

Barn och ungdomsrättspartiet vill att vårt samhälle ska vara en trygg plats för alla människor oavsett etnicitet, kön, ålder och sexuell läggning.
Barn och ungdomsrättspartiet anser att alla människor har ett lika värde och därför ska alla individer behandlas på ett likvärdigt sätt.

Socialtjänst
Socialtjänsten består av flera olika avdelningar exempelvis äldreomsorg, funktionshinderomsorg, Individ- och familjeomsorg och ekonomiskt bistånd.
Socialtjänsten ansvarar för att alla kommuninvånare får den hjälp och det stöd de behöver.
En av socialtjänstens viktigaste uppgift är att tillgodose barn och ungdomars trygghet.
Barn och ungdomsrättspartiet har vid ett flertal tillfällen uppmärksammat brister hos socialtjänsten.
Vi ser en socialtjänst som inte fungerar med överarbetade handläggare, vilket leder till klienternas/kundernas lidande.
Vi ser att socialtjänstens arbete varierar mycket från kommun till kommun.
Vi ser en socialtjänst som inte tar ansvar för invånarnas trygghet.
Vi ser att barn, unga och äldre dör trots att socialtjänsten är inkopplad.
Vi ser att allt fler funktionshindrade nekas personlig assistans.
Barn och ungdomsrättspartiet anser att detta är ohållbart.
Vi vill förstatliga socialtjänsten, så att befolkningen får en likvärdig hjälp oavsett vart I landet man bor.
Barn och ungdomsrättspartiet anser att socialtjänsten MÅSTE bemöta sina klienter/kunder på ett respektfullt sätt.
Barn och ungdomsrättspartiet anser att socialtjänstlagen, LVU-lagen & LSS-lagen ska ändras om och skrivas på ett tydligare sätt, då vi ser att handläggare idag tolkar lagarna på sitt eget sätt.
Vi anser att dessa lagar ska vara LAGAR, och inte ramlagar.

Ekonomiskt bistånd
För att kunna söka bidrag från socialtjänsten så ska man kunna bevisa att man inte har en inkomst, alternativt att man har en lägre inkomst än socialstyrelsens riksnorm
I dagsläget är riksnormen ungefär 4000-6000 kr, detta tycker Barn och ungdomsrättspartiet ska höjas markant då kostnaderna i samhället har ökat kraftigt medan det ekonomiska biståndet inte har höjts nämnvärt.
Är det en familj som söker så blir det ett tillägg per person.
När det gäller missbrukare som köper droger osv, så bör socialsekreterare följa med och handla, och se till att pengarna går till rätt sak alternativt dela ut matcheckar som endast går att använda till mat och hygienartiklar.
Vi ska ha en gräns på att människor får max leva på socialbidrag i 2år, detta för att vi inte vill att människor ska bli beroende av socialbidrag.
Socialtjänsten ska ha ett effektivt samarbete med arbetsförmedlingen samt olika arbetsgivare för hjälpa människor ut i arbetslivet så fort som möjligt.
Om människor inte kan arbeta av någon anledning så ska man självklart kunna ha kvar socialbidraget efter 2 års tid, men målet ska vara att varje individ ska kunna försörja sig själv.
De berörda myndigheterna måste ha ett tätt samarbete både sinsemellan och med den arbetssökande, på så vis effektiviseras arbetet med att hjälpa personen tillbaka till arbetslivet.
Samtidigt så är det lättare att upptäcka de individer som av olika anledningar faktiskt har svårigheter med att på egen hand komma in på arbetsmarknaden och att kunna ge dem rätt stöd och hjälp.

Ungdomslägenheter
Barn och ungdomsrättspartiet vill testa ett nytt system i Sverige.
Vi vill göra det möjligt för ungdomar att få en ungdomslägenhet, där tanken är att man ska få träna på vuxenlivet.
Tanken är att ungdomar ska kunna ansöka hos socialtjänsten om att få en ungdomslägenhet. Ungdomar som beviljas en ungdomslägenhet ska få ett bidrag från socialtjänsten (950 kr/vecka utöver studiebidraget).
Hyran och elen till ungdomslägenheterna ska bekostas av staten, vilket innebär att bidraget från socialtjänsten ska gå till mat, kläder och andra saker som behövs i ett hem.
Socialtjänsten ska kunna ställa krav, exempelvis kan det vara så att om ungdomen inte sköter sig såsom att inte gå upp på morgonen, städa, tvätta och laga mat kan denne få avdrag på bidraget.
Tanken är att ungdomen ska kunna bo i ungdomslägenheter i max 3 år.
Dessutom ska socialtjänsten efter att kontraktstiden har gått ut hjälpa ungdomen vidare i livet. Vi anser att man ska kunna ansöka om ungdomslägenhet från det året man fyller 17 år. Ansökningarna ska prövas individuellt.
Socialtjänsten och föräldrarna ska samarbeta kring ungdomen under tiden ungdomen bor I lägenheten, men det yttersta ansvaret ligger hos föräldrarna.
Om ungdomen missköter sig så kan socialtjänsten besluta om ungdomen ska få bo kvar eller flytta hem till föräldrarna igen.
Detta är en satsning vi vill genomföra för att vi tror på ungdomar, men också för att vi vill möjliggöra det för ungdomar att ta eget ansvar och lära sig att ta hand om sig själv och att sköta ett hem.
Varje ungdom som får flytta till en ungdomslägenhet ska erbjudas en kontaktperson/medmänniska.

Personlig assistans/LSS
Barn och ungdomsrättspartiet ser en utveckling i samhället som är oroväckande.
Människor som verkligen är i behov av assistans blir nekade assistans på lösa grunder.
Barn och ungdomsrättspartiet vill skärpa kontrolleringen kring hur kommunerna och försäkringskassan bedömer ärenden.
Vi vill att fler människor ska få assistans. Idag är det cirka 20% som får assistans av de som ansökt, detta är en oroväckande låg siffra och vi I Barn och ungdomsrättspartiet vill ske en förändring omgående.
En person som får personlig assistans får ett värdigt liv med möjlighet till en aktiv fritid och någon som faktiskt ger dom en guldkant på tillvaron.
Barn och ungdomsrättspartiet kräver att samhället tar ansvar och tar hand om de svaga i samhället och behandlar alla likvärdigt.

Sjukvård
Barn och ungdomsrättspartiet vill se en fungerande barn och ungdomspsykiatri som faktiskt hjälper barn och unga vuxna som mår dåligt.
Barn och ungdomsrättspartiet vill satsa på ett fungerande BUP som fångar upp barn och ungdomar tidigt för att förebygga och behandla psykisk ohälsa.
Barn och ungdomsrättspartiet vill se en avdelning som underlättar för unga vuxna som fyllt 18 och ska överflyttas till vuxenpsykiatrin.
Vi vill att denna avdelning ska vara för unga vuxna mellan 18 och 25 år.
Denna avdelning ska jobba för överflyttning och informera om vad vuxenpsyk kan hjälpa till med, och vad som gäller vid olika åldrar.
Barn och ungdomsrättspartiet vill höja åldern för gratis sjukvård från 18 år till 25 år, dessutom vill vi införa gratis sjukvård för äldre över 70 år.
Vi vill satsa på att anställa mer personal till sjukvården, vårt mål är att vid 2030 ska det ha anställts 30 000-40 000 i ny personal inom sjukvården landet runt.
Vi ska satsa på att fler väljer att utbilda sig inom sjukvården.
Tandvården ska räknas in i sjukvården, och därmed omfattas av högkostnadsskyddet.
Vi anser att det inte är rimligt att det ska kosta flera tusen kronor bara för att undersöka tänderna.
Sjukvård får inte vara beroende av vilken ekonomisk situation man befinner sig I.
Sjukvård måste vara till för alla och ingen skall behöva avstå uppsöka sjukhus, vårdcentraler etc för att det saknas pengar.
Barn och ungdomsrättspartiet vill ha ett system där den behövande får första mötet gratis, för att utreda vilka problem som finns.
Barn och ungdomrättspartiet vill stärka rätten för såväl unga som vuxna att ha tillgång till psykologer, etc och ser bristen på kreativt tänkande som ett hinder för att det utvecklas.
Barn och ungdomsrättspartiet kommer arbeta för att alla svenska medborgare ska ha rätt till gratis psykologhjälp oavsett ålder.

Äldreomsorg
Barn och ungdomsrättspartiet vill ta hand om de äldre som byggt upp vårt samhälle till det det är I dag.
De ska få all den hjälp och omvårdnad de är I behov av utan att kvaliteten på deras omvårdnad ska vara beroende av ekonomi och brist på personal.
Våra äldre ska behandlas med respekt och de ska kunna känna sig trygga och kunna lita på att hjälpen kommer när den ska.
All mat ska lagas på respektive äldreboende och ska vara av god kvalitet.
Vi vill införa krav på att en enkät ska fyllas i av de äldre en gång var tredje månad, där de får svara på frågor kring sitt boende samt kvaliteten av deras omsorg.
Pensionärer ska liksom vi andra I samhället ha en ekonomi som faktiskt täcker de utgifter alla människor har I dag så som mat, hyra, räkningar, sjukvård, tandvård etc.
Pensionärer ska ha möjlighet till en aktiv fritid för att undvika att våra äldre ska sitta ensamma.
Detta kan till exempel ske genom att ha en mötesplats som arrangerar olika aktiviteter.
Exempel på aktiviteter kan vara quiz, frågesporter, gymnastik, datakurser, handarbete mm
Barn och ungdomsrättspartiet vill att den som vill och anser sig behöva skall ha rätt till boendetrygghet också i kollektiva former, ingen skall behöva sitta inlåst i sin lägenhet bara för att man är äldre.
Stimulans och social gemenskap är grunden för att minska t.ex sjukdomar bland äldre.
För oss är det viktigt att veta att äldre anhöriga har ett liv som inte tar slut den dag som man går I pension.

Fattigdom
Barn och ungdomsrättspartiet ser att det idag finns en stor fattigdom i Sverige.
Vi ser att klyftorna mellan de “fattiga” och de “rika” I Sverige har ökat markant och vi måste förhindra att detta fortsätter.
Barn och ungdomsrättspartiet är öppna för diskussioner kring hur vi kan lösa detta på bästa sätt.
Barn och ungdomsrättspartiet anser att denna fråga bör diskuteras av hela folket och inte bara av politikerna.
Vi måste se till att alla människor i Sverige har en stabil ekonomi, och en trygg tillvaro.
Vi måste ta ansvar för de växande problemen.

Hemlöshet
I Sverige finns det idag väldigt många hemlösa.
Detta tycker vi är ett stort problem och detta måste åtgärdas omgående.
Vi tror att fler bostäder, billigare bostäder och ett bra bemötande från socialtjänsten är lösningen.
Vi tror också att ett fungerande välfärdssystem som tar hand om människorna som är hemlösa är en lösning.
Vi är trötta på att höra från politiker att “Eu-migranter” eller icke svenska medborgare inte är vårt ansvar. vi anser istället att alla människor som vistas inom Sveriges gränser har vi ett ansvar för.
Alla kommuner bör ha en “tak över huvudet garanti”. En garanti som säkerställer att inga människor får leva som hemlös.

Hedersrelaterat våld
Barn och ungdomsrättspartiet tar markant avstånd från hedersvåld, då detta går emot våra lagar och regler.
Alla människor är fria individer och har rätt att själv avgöra vad som är bäst för henne eller honom själv.
Vi vill att Sverige tydligt ska markera vart vi står I denna frågan.
Vi vill att riksdagen beslutar om hårdare straff för hedersvåld.
Vi vill också möjliggöra för myndigheter och organisationer att hjälpa dessa människor som lever i förtryck och hedersrelaterade relationer, exempelvis genom att lägga extra resurser för att upptäcka hedersvåld I tid.
Skyddade boenden och skyddad identitet är exempel på lösningar, men självklart måste vi arbeta fram fler lösningar.

Adoption
Det finns väldigt många människor som idag inte kan få barn.
Det är då möjligt att adoptera ett barn som behöver föräldrar. Idag kostar det alltifrån 100 000 – 200 000 kr för att få genomföra en adoption.
Vilket vi I Barn och ungdomsrättspartiet tycker är orimligt.
Det som Barn och ungdomsrättspartiet också reagerar på är att det väldigt sällan talas om att barn som är ”svenskfödda” ska adopteras, utan dessa får väldigt ofta snurra runt i fosterhem systemet, och fara riktigt illa.
Barn och ungdomsrättspartiet vill därför möjliggöra det för personer att adoptera barn som hamnat i fosterhem systemet.
Vi vill också möjliggöra det för singel personer att adoptera.
Vi anser att en ensamstående förälder kan göra minst ett lika bra jobb som två föräldrar.
Vi tror att ett fungerande adoption system är nyckel till att många barn får det bättre.
Efter tre år tycker vi att fosterfamiljer ska få adoptera sina fosterbarn, om barnet vill och att situationen med biologiska familjen inte förbättrats.

Feminism
Barn och ungdomsrättspartiet är ett feministiskt parti, vilket innebär att vi tycker att alla ska ha lika möjligheter och rättigheter oavsett kön.
Du ska kunna bli lastbilschaufför oavsett om du är kille eller tjej.
Du ska kunna bli sjuksköterska, undersköterska eller lärare oavsett ditt kön.
Vi siktar på ett väldigt tydligt och jämställt samhälle.
I Sverige har vi lyckats få igenom rösträtt för kvinnor, aborträtt, sexuella rättigheter osv, vi ser att Sverige har lyckats bra på många punkter, men vi vill göra ännu mer.
Vi vill se att lönen ska vara densamma för arbetet, oavsett om du är man eller kvinna.
Vi vill se att man ska ha rätt till heltid oavsett om man är man eller kvinna.
Barn och ungdomsrättspartiet vill vara, och kommer vara, en drivande part för dessa frågor.
Vår utgångspunkt är att våra ansvarsuppdrag utses utifrån erfarenhet och kompetens, inte utifrån kön.
Det innebär att både kvinnor och män kan utses till partiledare.

HBTQ
Vi anser att alla människor är lika värda oavsett sexuell läggning eller könsidentitet.
Vi vill arbeta för ett öppnare samhälle där alla människor accepteras.
Vi är väldigt tydliga med att all typ av diskriminering, trakasserier eller annan typ av särbehandling pga sexuell läggning eller könsidentitet inte kommer att tolereras, och att mer tydliga konsekvenser och straff måste införas.
Vi anser att obligatorisk HBTQ undervisning ska vara med i läroplanen i skolan.
Obligatorisk HBTQ undervisning ska införas på de olika programmen man studerar vid om man man ska jobba med människor, exempelvis sjukvård.

Skyddsnät
Sverige ska erbjuda människor, i en utsatt situation eller där det föreligger fara för dennes liv, skydd.
Detta skydd ska exempelvis vara skyddat boende, och skyddad identitet.
Socialtjänsten och staten ska ha ett begränsat antal skyddade boenden, med personal på dygnet runt.
Men mer resurser ska läggas hos frivilligorganisationer som arbetar med dessa frågor.
Detta för att dessa organisationer ska kunna erbjuda skyddat boende dem också.

Alkohol & Droger
Barn och ungdomsrättspartiet vill stärka och strama åt reglerna kring alkoholkonsumtionen.
Speciellt hos unga under 18 år.
Idag är det väldigt vanligt att ungdomar under 18 år får tag i alkohol på olika sätt, exempelvis att någon köper ut åt dem, eller att affärerna inte är riktigt så strikta när det gäller legitimation.
Detta är ett allvarligt problem som vi måste ta tag i.
För det första måste vi införa obligatoriska legitimationskontroller.
Om man inte kollar legitimation ska detta klassas som tjänstefel.
Vilket ska innebära att personer som inte kan bevisa sin identitet och ålder, inte får köpa någon alkohol i affärerna.
För de affärer som inte kontrollerar legitimation, ska direkt få konsekvenser, först konsekvensen kan vara en summa i böter.
Men vid upprepade fall, kan ett övervägande om affären ska läggas ner eller inte ske.
Vi anser att vi ska avvara resurser åt UNF (Ungdomens nykterhetsförbund) så att de kan genomföra dessa legitimationskontroller, genom att försöka köpa ut.
Detta för att Polisen har väldigt mycket arbete så som det ser ut redan.
Det är viktigt att vi använder ungdomspolisen och exempelvis UNF att vara ute på skolor och andra platser, för att förklara konsekvenserna för ungdomar.
Det är allvarligt att använda alkohol när man är ung, därför att hjärnan är under utveckling innan 21 år och alkohol påverkar hjärnan väldigt negativt.
BURP tar markant avstånd från alla typer av droger.
Detta för att användning av droger kan få allvarliga konsekvenser för hjärnan för människor som nyttjar droger, samt att personer som nyttjar droger inte tänker klart och kan skada både sig själv och sin omgivning.
Vi vill därför strama åt reglerna och straffen för droganvändning och försäljning.
Vi vill inte ta diskussionen om att göra droger lagligt, då vi ser vilka allvarliga konsekvenser det ger.
De som använder det argumentet att droger används i vissa läkemedel, det är sant, men där är det i en begränsad mängd, och i en mängd som forskningen stödjer.

Missbruk och beroendeproblematik
Vi tar markant avstånd från all typ av missbruk, och vi vill införa striktare och stramare straff och konsekvenser mot människor som har ett missbruk eller beroendeproblematik, detta för de som utsätter andra människor för fara.
För de som av otur eller svaghet har hamnat i ett missbruk eller i en beroendeproblematik, så ska vi ha väldigt bra behandlingshem som har utbildad och kompetent personal.
Vi ska ha tydliga behandlingsprogram som hjälper människor ut ur sitt beroende eller missbruk.
Vi vill öka resurser till de organisationer som jobbar med just missbruk och beroendeproblematik inom familjer, exempelvis Trygga Barnen.
Vi vill att exempelvis Trygga Barnen ska kunna hjälpa fler barn och unga i utsatta situationer där dem lever i familjer med beroende eller missbruksproblematik.

Boende & Bostäder
Idag har Sverige en akut bostadskris. Därför anser vi att det finns flera saker som Barn och ungdomsrättspartiet skulle kunna föreslå och gå till val på.

Kommunalt ägda lägenheter
Vi anser att vi måste se till att majoriteten utav alla lägenheter som finns i Sverige ska vara kommunalt ägda, vilket kommer göra att det inte kommer finnas lika många segregerade områden utan alla människor kommer kunna bo vart dom vill utan att det ska avgöras av vilken hyresvärd som är “lättast att få hyra av” om man har ett bräckligt förflutet eller om man är invandrare etc utan alla kommer ha samma förutsättningar.
Kommunen ska ha ett tydligt ansvar att se till att människor har en bostad.

Bostäder
Sverige måste börja satsa mer på bostadssituationen för våra invånare, den är ohållbar både gällande hyror och skicket på lägenheterna.
Dessutom måste Sverige göra en storsatsning på att bygga fler bostäder då det råder bostadsbrist och situationen blir bara värre.
Invånarantalet ökar hela tiden och därför behövs det mycket fler bostäder över hela landet.
Det är exempelvis många unga vuxna som måste bo kvar hos sina föräldrar för att det helt enkelt inte finns bostäder, det är också många som är väldigt trångbodda då det inte finns tillgång till större bostäder.
Det är väldigt många hyresvärdar som utnyttjar denna situationen genom att låta människor bo lägenheter som är i ett extremt dåligt skick.
I och med att bostadssituationen ser ut som den gör I hela landet så kan de göra detta för det finns ingen möjlighet för hyresgästerna att flytta.
Det finns också de som säljer hyreskontrakt till extrema summor till människor som är bostadslösa, detta måste få ett slut.
Det byggs en del bostäder redan, men de är alldeles för dyra för att de människor som verkligen behöver bostäder.
Hyrorna I hela landet måste ses över, exempelvis så håller det inte att en lägenhet kostar 4 gånger så mycket bara för att den ligger I storstadsregionerna.
Hyrorna bör dessutom vara inkomstbaserade, varför ska en låginkomsttagare betala lika mycket som en höginkomsttagare?

Studentlägenheter
Vi måste bygga fler studentbostäder, och detta är väldigt viktigt att prioritera, eftersom vi idag har väldigt mycket studenter runt omkring i Sverige.
Dessutom anser vi att studentbostäder måste bli billigare att hyra.
Detta för att studenter idag har en väldigt pressad ekonomi.
Det är orimligt att en student med cirka 10 000kr/månad, ska behöva betala en hyra uppemot 5000-7000kr/månad.
Studentbostäderna borde istället ha en månadshyra som är inkomstbaserad.
Detta skulle underlätta för studenterna, för att de då kan lägga all sin energi på sina studier istället för att vara tvungna att arbeta extra för att överleva.
Som situationen ser ut för många studenter idag så hoppar de av sina studier då pressen blir alldeles för stor när de både måste jobba och studera på heltid.

Skulder med mera
Idag finns det många människor som inte kan hyra en lägenhet, eller har svårt att få en lägenhet av olika anledningar.
Detta måste vi ta tag i, exempelvis så måste vi underlätta för de människor som har en taskig bakgrund, exempelvis personer med skulder.
De måste ha lika möjlighet att hyra lägenhet som alla andra i Sverige.
Bara för att man har gjort dåliga beslut eller annat när man varit yngre, så ska inte detta sätta käppar i hjulen för människor genom hela livet, utan de ska kunna hyra en lägenhet i alla kommuner oavsett bakgrund.
Detta kan man lösa exempelvis genom att kommunen står på kontraktet eller att man kan få ett “prov-kontrakt” etc

Integritet
Barn och ungdomsrättspartiet vill stärka skyddet för den personliga integriteten och är bl.a. kritiska till införande av lagstiftning om övervakning, hemliga tvångsmedel m.m. som innebär betydande intrång i den personliga integriteten.
Vi anser att alla människor har rätt till en bred privat sfär som skyddas på praktisk och principiell grund.
Skyddet för den personliga integriteten är en grundsten i ett fritt, demokratiskt samhälle.
Den smygande utvecklingen mot ett kontrollsamhälle är en realitet och måste vändas.

IVO – Inspektionen för vård och omsorg
Idag kan inte IVO göra speciellt mycket mer än att anmärka och vädja att socialtjänsten ska agera annorlunda.
Barn och ungdomsrättspartiet ska jobba för att IVO ska få mer att säga till om.
Vi tycker att IVO ska ha rätt att granska socialtjänstens arbete, och skriva en utredning ifall socialtjänsten begått tjänstefel.
IVO ska vara en myndighet som har mer att säga till om.

 

Bidrag

Barnbidrag
Idag ligger barnbidraget på 1050kr per månad.
Detta är en oerhörd liten summa om man ser till alla behov barnen har och om man ser till hur mycket allt kostar i dagens samhälle.
Vi tycker att denna summa ska höjas markant.
Detta för att det kommer underlätta för alla föräldrar i deras ekonomi, särskilt för ensamstående och låginkomsttagare som i dagsläget har en väldigt pressad ekonomi som verkligen kämpar för att tillgodose sitt barns behov.

Underhållsstöd
Idag ligger underhållsstödet runt 1500kr per månad.
Detta är alldeles för lite om man tittar på vad de verkliga levnadskostnaderna i samhället är idag, alltså hur mycket det kostar att ge sitt barn en värdig vardag.
Försörjningsansvaret ska ligga på båda föräldrarna och då måste alltså underhållsstödet höjas.

Studiebidrag
Idag ligger studiebidraget på 1050kr per månad.
Detta är oerhörd liten summa om man tittar på hur dyrt allt är i dagens samhälle.
Med tanke på alla saker som studiebidraget ska gå till, så försvinner lätt 1050kr.
Vi tycker därför att denna summa borde höjas markant.
Detta för att då kommer barn och ungdomar få det bättre ställt.
De kommer dessutom lära sig mer hur ekonomi funkar.
De kommer dessutom ha lite extra pengar kvar när alla utgifter är lagda för t ex telefon osv. Vi tycker också att det är väldigt viktigt att förklara för föräldrar att studiebidraget är ungdomarnas, och inte inte föräldrarnas pengar med tanke på att studiebidraget blir indraget om ungdomen inte har tillräcklig närvaro i skolan.
Studiebidraget ska kunna betalas ut till ungdomen själv oavsett om ungdomen är 18 eller inte.
Studiebidraget på universitetet idag ligger runt 3000kr/månad. Detta vill BURP höja till 6000kr/månad.
Detta för att vi tror att det skulle underlätta för studenternas ekonomi.
Vill man sedan ha mer pengar, så får man ansöka om studielån.
Målet med att höja studiebidraget på universitetsnivå är att sänka studielån-skulderna som många studenter får med sig resten av sina liv.

Extra tillägg
Extra tillägg kan idag sökas av alla ungdomar som har föräldrar som tjänar mindre än en viss summa. Detta vill vi att det ska ändras, till att alla ungdomar kan söka det extra tillägget oberoende utav sin familjs ekonomi. Idag kan man söka ett extra tillägg mellan 200-800 kr. Vi tycker att denna summa ska vara 500 kr per månad istället. Detta med tanke på att studiebidraget kommer att ligga på en annan nivå. Men också för att då finns det en bestämd summa som alla kan söka.

 

Invandring & Integration
Sverige har varit, är och ska förbli en fristad för människor som är på flykt eller av en eller annan anledning fått lämna sitt hemland.
Detta ska gälla alla människor, oavsett vilket land de kommer från.
Vi ska införa obligatorisk svenskundervisning för alla människor som kommer hit, samhällsinformation ska också vara en del av denna undervisning, detta för att det ska bli lättare för människor att integreras i vårt samhälle.
Vi ska ha nolltolerans mot rasism och diskriminering mot och från människor som kommer till Sverige.
Alla människor ska kunna straffas och ställas till svars för sina handlingar i svensk domstol oavsett bakgrund eller etnicitet.
Människor som kommer till Sverige har rätt att utöva sina traditioner och uttrycka sin religion, men detta ska inte gå emot svenska lagar och regler.
Människor som kommer till Sverige ska också respektera att vi har ett annorlunda levnadssätt och en annan kultur.
Handläggningstiden hos migrationsverket måste förkortas och Sverige ska inte använda sig utav tillfälliga uppehållstillstånd.
Sverige ska inte använda sig utav utvisning utav människor som kommit till Sverige, med undantag från människor som begått brott.
Barn och ungdomsrättspartiet är för billigare fritidsaktiviteter såsom fotboll eller liknande, för att unga människor ska kunna ha råd att engagera sig och integreras i svenska samhället.
Barn och ungdomsrättspartiet bojkottar dagens invandringspolitik.
Vi kräver att Sverige har en mer human och ansvarsfull invandringspolitik.

Migrationsverket
Migrationsverket måste få mer resurser så att de kan anställa fler handläggare, så att deras arbete effektiviseras.
I dagsläget kan det ta väldigt lång tid innan människor får sina beslut om sina uppehållstillstånd, och många, framförallt barn, hinner etablera sig I samhället.
Migrationsverket måste få de resurser de behöver, det kan inte fortsätta som nu. Handläggarna har otroligt många ärenden, och inhumana arbetstider.
Detta tror vi är anledningen till att många handläggare inte behandlar sina klienter med respekt, utan är mycket otrevliga och respektlösa gentemot dem.
Om det anställs fler handläggare kommer väntetiden på beslut också att minska.
Barn och ungdomsrättspartiet anser att Sverige ska försöka undvika att ha asylförläggningar där asylsökande bor under väntan på beslut.
Det är bättre att det finns speciellt avsedda lägenheter där de kan bo medan de väntar på beslut, detta kommer exempelvis förbättra deras chanser till att integreras I vårt samhälle avsevärt.
Barn och ungdomsrättspartiet vill höja asyl bidraget markant.
Idag ligger bidraget på 18kr/dag för en vuxen person om du bor på ett asylboende. 18 kr multiplicerat med 30 dagar är 540 kr. Människor lever alltså på 540 kr per månad.
Detta lever inte upp till en human levnadsstandard anser vi.
När människor har fått sin asylansökan beviljad så ska migrationsverket vara skyldiga att hjälpa personen i kontakt med socialtjänst och arbetsförmedling med mera, så att personen snabbt kan integreras i samhället och börja leva självständigt.

Uppehållstillstånd & Asyl
Alla människor har rätt att söka uppehållstillstånd och asyl i Sverige.
Detta är ett system som vi ska fortsätta ha.
Sverige har varit, är och ska förbli en fristad för människor på flykt.
Vi ska erbjuda människor en trygghet, gemenskap och kärlek.
I Sverige SKA ALLA människor vara välkomna oavsett etnicitet, hudfärg, bakgrund, sexuell läggning eller religiös tillhörighet.
Människor som har begått brott i andra delar av världen, genom att delta i terrororganisationer eller dylikt ska ställas inför domstol.
Sverige ska I övrigt försöka att inte använda sig utav utvisning, men när det gäller människor som deltagit i terrororganisationer, har domstolen rätt att använda sig utav utvisning.
Sverige ska vara för anhöriginvandring.

Permanenta uppehållstillstånd
Sverige ska värna om människors säkerhet.
Vi ska ha permanenta uppehållstillstånd då detta underlättar för integrationen och människors vilja att lära sig.
Kvinnor, barn, familjer och äldre ska alltid beviljas permanent uppehållstillstånd permanent uppehållstillstånd inte ska ta mer än 6 månader.

Kvotflyktingar
Sverige bör använda sig mer utav systemet ”kvotflyktingar” detta för att då kan vi få en bra och fungerande invandring. Vi ska fortsätta vara ett generöst land och ta emot fler människor, men vi tror att det behövs göras under kontrollerade omständigheter. Självklart ska människor som är i en fara kunna söka asyl akut i Sverige och få en rättvis prövning. Men vi ska även tänka på integrationen, och situationen i Sverige. För att när människor kommer till Sverige ska de få ett bra liv, och kunna få ett jobb och utbildning. Inte leva på bidrag, inte integreras, och leva på gatan. Detta är något som vi tror att ”kvotflyktingsystemet” kan hjälpa till med.

 

Internationella Frågor
Sverige är ett bra land att bo I.
Sverige har varit ett populärt land i olika internationella frågor, såsom fredsbevarande, stora insatser i katastrofdrabbade länder osv.
Detta är något vi ska fortsätta vara.
Vi ska alltid kämpa för alla människors rättigheter och säkerhet, men framförallt för alla barn runt om I världen.
Det finns massor av barn runt om I världen som aldrig får äta sig mätta.
Barn som inte har tillgång till rent vatten.
Barn vars föräldrar inte kan erbjuda dom vare sig mat, rent vatten eller ett riktigt hem.
Barn som inte har föräldrar som tar hand om dom, utan dom är helt utlämnade åt sig själva och får leva på gatan och leta mat bland sopor eller prostituerar sig för att få pengar till mat.
Vi ska alltid bidra med humanitära insatser vid katastrofer.
Sverige ska vara med att försöka stoppa den humanitära katastrof som pågår runtom I hela världen.
Vi kan inte göra allt, men alla kan göra något och någon måste börja.
Vi ska bidra med pengar till olika hjälporganisationer såsom UNHCR, Röda Korset osv.
Vi ska också bidra med mediciner och sjukvårdspersonal i svåra situationer.
Vi ska fortsätta vara en stormakt när det gäller fredsbevarande.
Vi ska arbeta effektivt med att hitta lösningar för att få länder att inte kriga och att länder ska försöka komma överens i olika svåra frågor.
Sverige ska jobba effektivt med att se till att diktaturer inte längre ska finnas, vi måste satsa på fred och demokrati.
Vi ska också jobba för att dödligheten minskas i fattiga delar av världen. Inga människor, men framförallt inte barn, ska bo i fattigdom, och växa upp under inhumana förhållanden. Vi ska arbeta för att alla barn i världen har rätt till att gå I skolan och få en utbildning.
Sverige ska sätta press på att FN ska arbeta hårdare för fred på jorden och att minska klyftorna mellan fattiga och rika länder.
Sverige ska inleda samarbeten med Norge, Danmark, Island och Finland, som ska utgå ifrån att hitta lösningar på problem i världen, framförallt fattigdom.
Sverige ska arbeta förebyggande med länder för att förhindra att krig utbryter, detta ska ske genom en öppen dialog och gemensamma samtal med länder runt om I världen
Vi ska så långt det är möjligt undvika att ge oss in militärt i konflikter.
Sverige måste dock återuppbygga sitt försvar, I händelse av att krig skulle bryta ut.
Vi ska ha ett starkt hemvärn.
Hemvärnet står för att skydda Sverige vid krig, detta ska dock endast användas på Svenskt territorium.
Sverige ska avsluta sin vapenexport till till omvärlden, detta för att det bidrar till människors död och människors lidande. Vapenexporten är en del av vår ekonomi, men Barn och ungdomsrättspartiet anser att vi kan få pengar från andra håll, än genom vapenexport.
Sverige ska inte lägga sig i krig militärt, utan vi ska istället fokusera på samtal och dialoger. Vi ska alltså se till att alla parter i ett krig sätter sig ner och samtalar.
Sverige ska också fokusera på att åka runt i världen och visa omvärlden vad vi anser är bra för barn och ungdomar. Visa vad vi gjort, och gör.
Vi ska alltid kämpa för barn och ungas rättigheter och får aldrig vika oss i frågor som gäller detta, utan vi ska alltid kämpa för barn och ungdomar.
Sverige ska inte längre stå bakom Dublinförordningen, då detta I de flesta fall endast underlättar för rika länder när det gäller invandring.
Vissa länder (vid gränserna) får ta ett enormt ansvar medan länderna i norr inte behöver ta ett lika stort ansvar då det helt enkelt bara är att deportera människor tillbaka till det första landet som myndigheterna antar att personen I fråga kom till först.
Sverige ska bojkotta EU:s samarbete med Turkiet, då de gör allt för att hindra flyktingar från att komma över gränserna till Europa, även om detta skulle innebära att avrätta människorna.

IS (Islamiska staten) & Övrig terrorism
Barn och ungdomsrättspartiet ska ta markant avstånd från allt som IS bedriver.
Vi vill erkänna IS gärningar som folkmord.
Vi ge mer resurser åt SÄPO och migrationsverket, detta för att ge dessa myndigheter större chanser att identifiera dessa människor och kunna avvisa dom innan det är för sent.
Detta för att Sverige ALDRIG får erkänna sådana hemska gärningar som begås utav IS, Vi ska inte heller vara en fristad och viloplats för IS krigare.
Vi utnyttjas utav detta, och det får vi inte låta oss göras.
Vi sviker människor som flyr IS terror genom att låta IS krigare få stanna i Sverige.
Detta är ett svek mot vår egen befolkning.
Sverige ska avvara de resurser, som för vårt land är möjligt, åt bekämpningen mot IS.
Det är viktigt att markera att IS inte har med islam att göra, utan att detta är en terrorgrupp som tolkat islam på ett väldigt konstigt sätt.
Islam är emot all typ av våld och hat.
Precis som kristendomen och alla andra religioner är i grunden.
Vi vill att Sverige ska arbeta effektivt och tydligt mot all typ av terrorism.
Då terrorism är ett hot mot demokratin och våra grundläggande värderingar.
Vi ska införa starka straff för terrorbrott och vi ska arbeta effektivt för att förebygga att terrorattentat händer i Sverige.
Barn och ungdomsrättspartiet tar markant avstånd från alla former av terrorism.

EU
Barn och ungdomsrättspartiet är för ett EU-medlemskap, men då kräver vi att EU fungerar
EU måste struktureras upp och en sammanhållning måste byggas upp mellan länderna som gör att ett samarbete kan vara möjligt.
Om EU inte förändras och blir bättre, då vill vi att en folkomröstning i Sverige ska genomföras, för att överväga om vi faktiskt ska vara kvar i EU.

Euron
Barn och ungdomsrättspartiet är emot euron, och anser att Sverige ska ha kvar den svenska kronan.
Detta för att vi lättare har kontroll över vår ekonomi, än om vi skulle införa euron.

NATO
Barn och ungdomsrättspartiet tar markant avstånd från både värdlandsavtalet men också ett medlemskap i NATO. Detta för att vi tror att Sverige bör fokusera på sin egen säkerhet och sin befolkning.
Vi bör också för en gångs skull vara neutrala.
Då detta är något som vi är oerhört dåliga på.
Vi bör bevara Sverige alliansfritt och vi bör fokusera på våra intressen och vår befolkning.
Vi tror dessutom inte på krig och våld.
Vi tror att ett medlemskap i NATO bara gör det ännu mera otryggt och vårt säkerhetspolitiska läge blir ett annat.

 

Rättsväsende
Idag har Sverige ett väldigt dåligt rättsväsende.
Vi tycker att vi ska införa livstids fängelse, för grövre brott såsom mord.
Straffet för brott som barnmisshandel, misshandel, våldtäkt och så vidare ska skärpas ordentligt.
Vi måste ha ett fungerande nätverk som hjälper våra brottsoffer på ett värdigt sätt.
Vi ska erbjuda stöd i form av skadestånd, ersättning för när man väljer att vittna, stödsamtal med psykolog och läkare med mera.
Vi ska ha ett bättre system när det gäller att öppna utredningar. För i dag så öppnas det i många fall ingen utredning.
Vi ska kunna erbjuda vittnen och andra människor skydd, detta ska vara ett välformat nätverk där det krävs att olika myndigheter och organisationer samarbetar.
Vi ska ha ett skyddsnät som ska säkerställa personens säkerhet, detta vill vi uppnå med hjälp av mer resurser till socialtjänsten, polisen och olika hjälporganisationer.

Militär/försvar
Barn och ungdomsrättspartiet ser den ökade instabiliteten i världen och vi ser ett mer aggressivt tonläge mellan olika världsledare.
Vi vill öka resurserna till Sveriges försvar.
Vi vill se att försvaret ökar sina anställda.
Vi vill se att försvaret ökar sin kapacitet att försvara Sverige ifall krig bryter ut.
Vi vill se ett ökat övningsarbete och vi vill se ett ökat samarbete med våra grannländer.
Barn och ungdomsrättspartiet vill också se ett starkt hemvärn.
Ett hemvärn som är värdigt namnet.
BURP tar markant avstånd från ett NATO-medlemskap.

Värnplikt
Barn och ungdomsrättspartiet är emot värnplikten, vi tror inte på en påtvingad militär grundutbildning.
Vi vill ha en fortsatt frivillig militär grundutbildning.

Krisberedskap
Barn och ungdomsrättspartiet ser väldigt starkt på krisberedskap.
Vi anser att Svenska staten borde göra mer för att förebygga katastrofer.
Vi måste ha ett tydligt samarbete mellan myndigheter, organisationer och staten.
När katastrofen väl är framme, då känner vi att Sveriges befolkning inte är förberedda.
Detta måste vi se till att vi ska vara.
Därför ska vi satsa på krisberedskap, och arbeta fram ett förslag på hur Sverige kan förbereda sig.
Vissa kommuner har ett samverkansråd, vilket vi tror är ytterst nödvändigt i alla kommuner. Vi ska ha tydlig information till befolkningen, vad de ska göra och vart de ska ta vägen vid kriser.
Vid krig så ska vi ha tydlig info kring skyddsrum.
När det gäller andra katastrofer måste vi ha informerat invånarna om vad de ska göra.
Annars kommer det uppstå panik.
Men om befolkningen är informerad, tror vi att det hela kommer skötas bättre.

Polis
Polisen ska få mer resurser, så att de kan anställa fler poliser och trygga upp samhället mer. Vi behöver ett tryggt samhälle, och polisen ska vara den tryggheten.
Men det är också viktigt att vi direkt när en polis missbrukar sin makt, reagerar så att människor kan ha förtroende för polisen.
En satsning ska också vara att poliser ska få en markant höjd lön.
Detta för att det också ska vara värt att bli polis, inte bara för att man utsätter sig för en enorm risk, men också för att man hjälper människor i väldigt många skeden i livet.
Som polis är man helt enkelt en tjänare för samhället, och man förtjänar en lön som ligger I proposition till det arbetet man faktiskt utför
Barn och ungdomsrättspartiet anser att det inom närmaste framtiden bör anställas betydligt fler poliser.
Detta för att vi tror att polisen behöver stärkas och deras arbetsmiljö tryggas, detta görs genom poliserna blir fler och kan täcka upp för varandra.
Vi vill uppnå målet genom att öka utbildningsplatserna.
Vi vill också öka intresset till yrket, exempelvis genom högre löner och andra förmåner som lockar människor att söka till utbildningen.
Polisen måste få mer resurser och de måste också få mer befogenheter att utnyttja när de är i en utsatt situation eller i ett akut läge.
Polisen måste få försvara sig om de blir anfallna eller påhoppade.

Ungdomspolisen
Barn och ungdomsrättspartiet ska vara med och satsa på att en avdelning i varje större polisregion anskaffas, som ska arbeta mer med ungdomar.
Ungdomspolisen ska arbeta mycket brottsförebyggande när det gäller ungdomar, de ska fånga upp ungdomar innan de faller utanför systemet och kommer in i kriminella kretsar. Ungdomspolisen ska också arbeta för att alla ungdomar ska få förtroende för polisen och se att polisen bara vill hjälpa.
Ungdomspolisen ska också jobba med information ute på skolor och fritidsgårdar. Ungdomspolisen ska synas på stan, så att alla ungdomar ska kunna känna trygghet
Vi vill anskaffa ungdomspolisen för att minska arbetsbelastningen på övriga poliser som är överbelastade.
Ungdomspolisen kan bestå av poliser, fritidspedagoger, medmänniskor och så vidare.

Kriminalitet
Barn och ungdomsrättspartiet tar markant avstånd från all form av kriminalitet, och vi vill satsa mer pengar på brottsförebyggande arbete.
Vi vill också utforma ett samarbete mellan skola, socialtjänst, politiker, polisen, migrationsverk, fritidsgårdar, organisationer och ungdomar, där det diskuteras kring vad som behövs göras för att brottsförebygga kriminaliteten.
Vi tycker att en dialog är A och O för att hitta lösningar på problemen.
Vi tycker att det är jätteviktigt att ta tag i problemen som finns i samhället, men också att förebygga att nya problem uppstår.
Barn och ungdomsrättspartiet kommer satsa på att vara ute på skolor och fråga vad ungdomarna själva tycker, och vad de vill.
Barn och ungdomsrättspartiet ska vara en ledande faktor för att se till att dessa dialoger förs snarast.

Kriminalvård
Barn och ungdomsrättapartiet vill ha en fungerande kriminalvård som tänker utifrån ett förebyggande perspektiv, där dem hjälper individerna att komma tillbaka till ett liv utanför kriminaliteten och missbruk.

 

Miljö
Barn och ungdomsrättspartiet har ett grundläggande ekologiskt förhållningssätt.
Vi anser att miljöhänsyn är viktigare än kortsiktiga vinstintressen.
Våra gemensamma resurser vill vi använda för investeringar i det som är långsiktigt hållbart som förnybar energi, hållbara transporter och skyddade naturområden.
Rättvisa och miljö hänger ihop.
De som belastar miljön och klimatet mest måste också vara de som får göra de största förändringarna i konsumtion och livsstil.
Barn och ungdomsrättspartiet vill kraftigt öka investeringarna i förnyelsebar energi, hållbara bostäder och gröna transporter.
Genom att även införa skatter och lagstiftning som stimulerar de hållbara alternativen kan vi minska utsläppen.
Det ger ett mer hållbart samhälle och många nya gröna jobb.
Vi vill värna om miljön och klimatet, så vi kan återuppbygga och efterlämna oss en fin planet till efterkommande generationer.
Vi tror också att det gynnar barn och unga i framtiden, om vi tar hand om klimatet och miljön nu.
Barn och ungdomsrättspartiet vill avskaffa kärnkraften, då de flesta kärnkraftverken börjar bli gamla och om de skulle gå sönder vore det en extrem katastrof för både miljön och oss människor.
Vi måste komma på nya hållbara lösningar, som gynnar vår miljö.
Vi vill inte göra något som kommer sätta befolkningen i osäkerhet eller i otrygghet.
Därför vill vi innan vi avskaffar kärnkraften, hitta lösningar som håller.
Men det långsiktiga målet är att avskaffa kärnkraften helt Exempel på ersättande energikällor är vindkraft, vattenkraft och solpaneler.

 

Ekonomi
Barn och ungdomsrättspartiet vill ha en samhällsekonomi som bygger på långsiktighet och solidaritet.
Barn och ungdomsrättspartiet säger inte nej till höjda skatter om det innebär att sociala insatser stärks såsom utbildning, barn och ungdomsvård, äldre- och sjukvård, individ och familjeomsorg etc.
Barn och ungdomsrättspartiet tror inte att samhället saknar pengar utan pengarna är felfördelade.
Barn och ungdomsrättspartiet stöttar tanken på Social investeringsbudget, där resurserna läggs i början för att minska utanförskap och social isolering men Barn och ungdomsrättspartiet motsätter sig att skattepengar används för att sänka skatter för de redan rika.
Barn och ungdomsrättspartiet anser att skatten på arbete bör vara inkomstbaserad.

 

Kollektivtrafik
Barn och ungdomsrättspartiet vill införa gratis kollektivtrafik (länstrafiken i länen) inom alla städer och orter, för alla barn och unga under 25 år samt för alla pensionärer över 65 år.
Detta är ett långsiktigt mål som partiet har.
Vi vill möjliggöra det för ungdomar som bor på landsbygden att ta sig in till städerna på egen hand samt gratis.
Pengar ska inte vara ett problem när unga vill träffa kompisar eller åka in till stan och shoppa. För att möjliggöra vårt mål vill vårt parti avsätta mer pengar till länstrafiken inom samtliga regioner, för att deras ekonomi ska kunna gå runt.
Barn och ungdomsrättspartiet vill satsa mer på kollektivt resande, då detta är ett billigare och bättre alternativ för miljön.
Barn och ungdomsrättspartiet kommer arbeta för att kollektivt resande ska vara billigare. Barn och unga upp till 12 år ska ha rätt till skolskjuts.
Från 12-18 år ska man ha rätt till skolskjuts om man har 5 km eller mer till skolan.

 

Järnvägen
Barn och ungdomsrättspartiet ser dagens järnvägar som en oerhört stor kostnad.
Vi vill titta på olika alternativ.
Ett alternativ som vi ser som en möjlighet är maglevtåg. vi tror att en maglev bana är en långsiktig investering för Sverige.
Med en maglev bana skulle vi komma undan stora underhållskostnader som vi idag lägger på den befintliga järnvägen.

 

Monarkin
Barn och ungdomsrättspartiet vill avveckla monarkin. Men eftersom det i dagens läge inte är aktuellt med ett byte av statsskick, så vill vi istället minska de ekonomiska resurser som ges åt kungafamiljen.
Vårt långsiktiga mål är dock vara att avskaffa monarkin.

 

Arbete & Arbetslöshet
Barn och ungdomsrättspartiet vill få fler unga i arbete.
Vi vill sänka åldersgränsen för vissa arbeten till 16 år.
Vi vill underlätta för ungdomar att skaffa ett extraarbete vid sidan av studierna.
Ungdomar ska inte begränsas bara på grund av sin ålder.
Barn och ungdomsrättspartiet vill införa ett krav på arbetsförmedlingen och kommunerna att ha extra arbeten för ungdomar i sitt system.
Vi kommer arbeta för att vissa arbetsgivare, exempelvis kommunerna, ska anpassa vissa arbetsuppgifter så även yngre kan utföra dessa.
Barn och ungdomsrättspartiet vill sänka arbetstiderna till 6h per dag.
Detta för att vi ser att människor som arbetar uppemot 10h per dag kör slut på sig själva, och detta är inget vi vill göra med vår befolkning.
För att Sverige skall få den ekonomi som krävs för att tillgodose medborgarnas trygghet, krävs en arbetsmarknad som är tillgänglig för alla.
Jobb för unga människor skall inte skapas med låga löner som grund, utan ge möjlighet för unga att kunna ha en bostad och klara dagliga utgifter.
En möjlighet att få in en fot på arbetsmarknaden är att återinföra praktik inom högstadiet i en mer reglerad form än det som är nu.
Barn och ungdomsrättspartiet vill inte ha motsättningar mellan olika grupper i samhället utan tror att alla har en plats.
Vi anser att vi ska ta tillvara på våra invandrares utbildningar och arbetslivserfarenheter från deras hemländer genom exempelvis validering för att de lättare ska komma in på arbetsmarknaden.
Barn och ungdomsrättspartiet motsätter sig att unga anställs i projektform, tillfälliga jobb, det är inte rätt att våra unga ska utföra samma uppgifter som äldre fast till en lägre lön.
Barn och ungdomsrättspartiet tror på samarbete mellan äldre och yngre på arbetsmarknaden. Ålder skall inte vara ett hinder för att kunna fortsätta arbeta, tvärtom tror vi att det är bra att de som arbetar på samma ställe är I blandade åldrar.
Arbetsförmedlingen måste moderniseras och anpassas till hur samhället ser ut de måste bli mer inriktade på att hjälpa och stötta den som söker jobb.
Det finns många som står utanför arbetsmarknaden av olika skäl, som med stöd och hjälp skulle kunna komma tillbaka till arbete.
Arbetsförmedlingen skall ge inspiration och kraft, så att arbetssökandes självkänsla och självförtroende stärks.

Näringsliv
Barn och ungdomsrättspartiet vill se ett stort och engagerat näringsliv i vårt land.
Vi vill möjliggöra det för föreningar som arbetar med stödverksamhet att söka olika bidrag hos kommun och staten för dess arbete.
Vi vill också ha ett startbidrag för alla föreningar och företag.
Hur stort det bidraget ska vara beror på föreningens verksamhet, och dess syfte.
Storleken på bidraget får inte understiga exempelvis 3000kr.
Storleken på bidraget ska bestämmas av skatteverket och kommunens fritidsnämnd.